Het Deco-biertje

Op Dienstag, 13 April 2021.

Het Deco-biertje
Afgelopen weekend had ik een duiktrip met een boot. Na de duiken kwam regelmatig de term ‘deco-biertje’ langs. Het was zonnig en warm (rondom 30 graden), het duiken maakt dorstig, dus daar hoort een lekker koud biertje bij. Maar waarom wordt dit nu een deco-biertje genoemd?

Zoals bekend ontstaan er tijdens het duiken stikstofbubbels. Ook als je binnen de deco-tijden hebt gedoken en je je hebt gehouden aan de veiligheidsstop, kom je boven water met stikstofbubbels. Deze zitten door het hele lichaam heen, en worden gedurende de uren na de duik geleidelijk opgeruimd door het lichaam. Als er te veel stikstofbubbels in de weefsels zitten en deze niet goed opgeruimd kunnen worden, kunnen er lichamelijke klachten ontstaan; decompressieziekte.

Alcohol is een risicofactor voor decompressieziekte. Hier zijn meerdere theorieën over, waarvan vochtonttrekking en vaatverwijding de belangrijkste zijn.

- Alcohol onttrekt vocht uit het lichaam waardoor je uitgedroogd raakt. Bij uitdroging is het bloed ingedikt en de bloedstroom wordt verminderd. De gasuitwisseling kan verminderd plaatsvinden, waardoor de stikstofbubbels vertraagd worden afgevoerd.
- Daarnaast zorgt alcohol voor een vaatverwijdend effect waardoor de doorbloeding veranderd. De stikstofbubbels die nog lekker opgeslagen en verankerd lagen in de weefsels, krijgen alle gelegenheid om door te stromen en komen op plekken terecht waar ze schade en ellende kunnen geven.

Vanuit duikmedisch oogpunt is het advies dus om het deco-biertje te vermijden om het risico op decompressieziekte te verlagen, zeker de eerste uren na de duik.

Nog een extra noot: het deco-biertje gaat over alcohol ná het duiken. Alcohol vóór het duiken of tússen duiken door is zeker geen goed idee! Naast het risico op decompressieziekte wordt het zoals bekend het beoordelingsvermogen door alcohol verminderd. Rijden onder invloed doe je niet; ga dan zeker niet duiken onder invloed!

Geschreven door:

Franka Appelman

Mit mehr als 25 Jahren Erfahrung im Sporttauchen sind Sie bei uns bei der richtigen Adresse für Ihre komplette Erfahrungen im Tauchsport.

Bei uns ist jeder in der Lage zu tauchen. Jung oder Alt, gesund oder mit einer körperlichen oder einen geistigen Behinderung. Jede ist herzlich willkommen.

© 1993 IAHD
Website Entwicklung und die Struktur Pflege: maindes
Data Content Pflege durch den IAHD