Skip to main content

Ultime notizie dalla IAHD

Ci sono corsi IAHD in tutto il mondo.
Qui potete trovare le ultime notizie dai nostri istruttori.

Tutti gli articoli del notiziario sono inseriti nella lingua originale con sui ci sono stati manddati.

Duikinstructeur Gerben van der Meulen: ‘In het water vergeten mensen even dat ze een handicap hebben’

Op Mercoledì, 03 Maggio 2023.

Duikinstructeur Gerben van der Meulen: ‘In het water vergeten mensen even dat ze een handicap hebben’
ALKMAAR/REGIO – De Stichting (on)beperkt duiken is weer open voor nieuwe cliënten. “We zijn een aantal jaar geleden begonnen met de stichting en we krijgen veel positieve reacties van onze cliënten,” vertelt voorzitter van de stichting en duikinstructeur Gerben van der Meulen. “Duiken kan een ontzettende meerwaarde hebben voor mensen met bijvoorbeeld pddnos (autisme, red.).” Gerben kan daarnaast altijd extra vrijwilligers en sponsors gebruiken.

Door Roxanne Borgman

“Ik ben er eigenlijk een beetje ingerold,” vertelt Gerben. Hij nam de duiklessen over van een vriend van hem die als instructeur werkte maar helaas tijdens een duikongeval overleed. “Ik heb nieuwe vrijwilligers gezocht en oude meegenomen en ben opnieuw begonnen. Nu begeleiden we mensen met een beperking tijdens het duiken in Alkmaar en Lisse.”

Even vergeten Gerben heeft cliënten met een breed palet aan beperkingen. “Het is fantastisch om te zien dat cliënten met pddnos, down syndroom, een fysieke of visuele handicap, zich veilig voelen onder water, dat het water pijn en prikkels wegneemt en dat ze eigenlijk even vergeten dat ze een handicap hebben.” Duiken heeft een positief effect op de mentale en fysieke gesteldheid en kan helpen bij revalideren. Het wordt gezien als een extreme sport, maar is juist een toegankelijke sport voor mensen met een beperking. “Het maakt iemand gewichtloos en juist dat is voor veel mensen met een handicap het punt waarop ze geen beperking meer ervaren.”

Begeleiding Toch wordt niet elke cliënt zonder meer toegelaten. “We hebben een duikersarts die eerst goedkeuring moet geven. Je hebt te maken met duikuitrusting. Je moet een mondstuk kunnen gebruiken, jezelf kunnen aankleden en uitrusten en instructies op kunnen volgen.” Veiligheid staat volgens Gerben voorop. “Daarom zijn vrijwilligers ook zo belangrijk. Afhankelijk van iemands beperking gaan er wel twee of drie instructeurs met één cliënt mee. Zij zwemmen dan naast en boven een cliënt.” Begeleiders hebben hierdoor veel verantwoordelijkheid. Niet iedereen is geschikt als begeleider. “Ten eerste heb je een duikbrevet nodig. Je moet kennis over het duiken kunnen overdragen. Natuurlijk heb je ook affiniteit nodig met mensen met een beperking. Je bent invoelend en geduldig.” De stichting is aangesloten bij de International Association for Handicapped Divers. “We leiden onze vrijwilligers op om adequaat met onze cliënten te kunnen communiceren. We hebben bijvoorbeeld cliënten die niets kunnen zien en toch gaan duiken. Daar moet je wel mee om kunnen gaan.”

Opnieuw uitvinden Gerben heeft cliënten die zelfstandig hun duikuitrusting kunnen aandoen. “Op een bepaald moment hoef je ze niets meer te leren.” Cliënten die in de maatschappij moeite hebben om mee te komen, voelen zich hier op hun plek. “Ze hebben opnieuw zaken moeten leren, zichzelf opnieuw moeten uitvinden, en nu kunnen ze zelfstandig het water in. Dat is prachtig om te zien.” Gerben vindt het belangrijk dat zijn stichting kan blijven voortbestaan, maar het is moeilijk. “We werken momenteel met sponsors, maar veel betaal ik nog steeds uit eigen zak.” Subsidie krijgen is moeilijk. “Ik word van het kastje naar de muur gestuurd. Het begint al bij het begin: waar moet ik terecht? Zelfs daar kom ik niet uit. Dat kost veel energie.”

Bron:
https://www.rodi.nl/alkmaar/zorg/340902/duikinstructeur-gerben-van-der-meulen-in-het-water-vergeten-m

Con oltre 25 anni di esperienza nella subacquea ricreativa sei venuto nel posto giusto per una esperienza subacquea completa.

Chiunque può imparare ad immergersi con noi. Giovane o vecchio, normodotato e con disabilità fisiche o mentali, sei il benvenuto .

© 1993 IAHD
Sviluppo del sito e manutenzione della struttura da parte di maindes
Gestione dei dati da parte di IAHD